1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чрез системата за администрация и контрол на средствата за земеделие ще се знае точно какви земи се обработват

Чрез системата за администрация и контрол на средствата за земеделие ще се знае точно какви земи се обработват

 

Системата за администрация и контрол на средствата за земеделие ще бъде изработена от Министерство на земеделието и горите. Върху дигитална карта на цялото землище на България ще се очертаят земеделски блокове, които впоследствие ще бъдат субсидирани от бъдещата разплащателна агенция, съобщи зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Мюхеттин Караоглан. По новата система, всеки един земеделски производител ще може да посочи в съответната земеделска служба къде се намира земята му, да се регистрира и да подаде заявка за получаване на субсидии.

Занапред ще се плаща на стопанство за 10 дка, т.е. 1 хектар. Ще има изискване за минимални физически размери на парцелите от 1 дка – т.е. стопанството трябва да има 10 дка, но парцелите не бива да са по-малки от 1 дка.

Финансирането на земеделските производители след присъединяването на България към Европейския съюз няма да зависи от настоящото финансиране по програма САПАРД. Всеки, който е ползвател на земята, ще има право да кандидатства. Чрез тази система ще може да се види реално кой къде каква площ обработва.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.