1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чрез закон да се определи горна граница на собственост на земеделската земя предлагат от НСЗКБ

Чрез закон да се определи горна граница на собственост на земеделската земя предлагат от НСЗКБ

Според Петър Николов големите собственици на земя подтискат развитието на средния и дребен бизнес

От Националния съюз на земеделските кооперации предложиха чрез закон да се определи горна граница на собственост на земеделската земя, съобщава dir.bg.

Причината била, че някои бизнесмени вече били закупили десетки, а дори и стотици хиляди декара земеделска земя.

Председателят на организацията Петър Николов посочи, че структурата "Октопод", по някои данни, стопанисвала около 1,3 млн. дка. Става въпрос за стопанисване на земи от Видин до Варна. Други по-малки "октоподи" въртели по 100, 200, 300 хил. дка, заяви той.

Според Николов тези структури подтискат развитието на средния и дребен бизнес.

Организацията няма конкретно предложение за максимален размер на обработваемата земя. Това трябва да стане след дискусия, заяви той.

Още в края на 2011 г., в разгара на агропротести за повече субсидии, лидерът на РЗС Яне Янев алармира, че България е отгледала най-големия арендатор в Европейския съюз..

От партията тогава споменаха името на Светлозар Дичевски, който имал 14 фирми с емблематични имена от типа на "Октопод-М" и "Октопод Дичевски"  и който за последните 2 години (към края на 2011 г.) е получил над 61 млн. лв. субсидии.

Няколко подобни земеделци са сътворили същински "Октопод" в земеделието, твърдеше тогава Янев. Именно те стояли зад протестите, въпреки че са милионери. Оргомните им субсидии не били взети незаконно, а заради липса на регулация от страна на държавата. Покровителството е тръгнало още от времето на червеното управление, посочиха от РЗС.

Според Янев от земеделския "Октопод" завземали териториите си без разрешение, като бутат оградите на собствениците и започват да обработват земите им, а накрая им дават смешни пари за аренда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.