1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Д-р Андриан Райков, директор на ОДБХ - Русе: Започна пръскането с летателна техника срещу кръвосмучещи насекоми в района на Русе

Д-р Андриан Райков, директор на ОДБХ - Русе: Започна пръскането с летателна техника срещу кръвосмучещи насекоми в района на Русе

Пръскането е съобразено с изискванията за опазване на пчелите

Започна пръскането с летателна техника на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването заразен нодуларен дерматит, в района на Русе. Целта е да се намали популацията им като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Това заяви директорът на Областна дирекция по безопасност на храните, град Русе. Той съобщи, че от 10 до 13 юни ще се обработи цялото поречие на река Дунав.

За района на Русе самолетите излитат от летателната площадка край Щръклево и обработват територията от Русе до Никопол. Втората площадка, която се използва е край Гривица, област Плевен и покрива територията до Брегово. Летателна техника излита и от площадката край Кайнарджа, област Силистра и обхваща територията от Силистра до Русе.

Д-р Райков подчерта, че пръскането е съобразено с изискванията за опазване на пчелите и се извършва единствено в ранните часове на деня – 6:00 до 10:00 часа. „Ние сме уведомили всички кметове на общини на територията на областта и информацията е достигнала до пчеларите. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането“, добави той. Препаратът, с който се третират площите е цитрол, като облитанията на самолетите е на височина над 10 м. от растителността. Целта е облакът прах да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми.

Д-р Райков допълни още, че другата седмица ще се получат ваксини, за да се започне ваксинацията на едрите преживни животни. За Северна България са предвидени 350 хил. броя ваксини.

„За нас е изключително важна тази помощ от държавата, която е превантивна мярка срещу популацията на комари. Община Русе пръска наземно, но авиационното пръскане е важно, защото по този начин се унищожават кръвосмучещите насекоми в местата, където те се развъждат“, съобщи Спасимир Димитров, директор дирекция „Обществен ред и сигурност" в Община Русе. След като премине цъфтежът на липите ще се опръска и Лесопарк "Липник" в с. Николово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.