Д-р Дамян Миков: Ветеринарите ще трябва да въвеждат актуалните данни в Интегрираната система на БАБХ до 48 часа

Тази система ще бъде нашето огледало и лице пред Европа

„Ветеринарните лекари, ще трябва да въвеждат актуалните данни в Интегрираната информационна система на БАБХ в срок до 48 часа от настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт и т.н.).“ Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Миков пред животновъди и ветеринари от Пазарджишка област. Срещата е част от Националната информационна кампания провеждана от Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. „Тази система ще бъде нашето огледало и лице пред Европа. Ще се използва и за представителна извадка при определяне на риска и предпазване от епизоотии“. Каза още д-р Миков. Той допълни, че ще бъдат създадени постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на БАБХ, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.

„С готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще се дисциплинират всички по веригата - животновъди, регистрирани ветеринарни лекари и официалните ветеринарни лекари.“ Това заяви д-р Дамян Миков. По думите му, основната част от поправките са насочени към вменяване на задължения и на фермерите, и на частно практикуващите ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията. Целта е рискът от пренасяне на болести и зарази, включително при хората, да бъде сведен до минимум.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ изтъкна, че е много важно животновъдите да съобщават за заболели животни на ветеринарния лекар. Д-р Миков съобщи още, че ще се изисква от частно практикуващите ветеринарни лекари да посещават през определен период от време животновъдния обект, с който имат сключен договор, като при неизпълнението на това задължение ще се налагат санкции. Ще се вмени и следи стриктно сключването на договори между животновъди и ветеринари, както и между ветеринари и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, на чиято територия ще извършват дейности по Държавната профилактична програма. „Не трябва да има обекти в които не се извършват ветеринарномедицински мероприятия, защото всяко едно животно представлява епизоотичен риск.“ Това каза д-р Миков и допълни, че животни без ушни марки ще бъдат умъртвявани по хуманен начин. „Без индивидуалната идентификацията не можем да проследим от кой животновъден обект е животното, какъв е здравният му статус и има ли извършени имунопрофилактични дейности, това е най-лесният начин да се разпространяват заболявания“, аргументира се той.

На проведените днес срещи от Националната обучителна кампания провеждана от МЗХ и БАБХ във Пазарджик, Добрич, Варна, Велико Търново и Габрово присъстваха общо около 500 животновъди и ветеринари.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.