1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Д-р Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания на мандри и млекопреработвателни предприятия

Д-р Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания на мандри и млекопреработвателни предприятия

Министър Найденов разпореди комплексна проверка на НВМС

Зам.-генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Леонид Лавчев е извършвал системни изнудвания на мандри и млекопреработвателни предприятия. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на извънредна среща с директорите на Регионалните ветеринарно-медицински служби. Вчера заместник-генералният директор на НВМС Леонид Лавчев бе задържан за рекет на мандра в гр. Хасково, като  поисканата сума е била 1000 лв. Сигналът за изнудването е подаден от началник-отдел ДВСК – гр. Хасково Христо Вълчанов на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов, който своевременно е информирал министър Найденов. Преди три седмици министър Найденов подава информацията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Хубаво е, че сигналът идва от системата на НВМС”, коментира министърът и призова всички, които имат информация за оказван натиск да подават сигнали.

Днес министър Найденов разпореди комплексна проверка на НВМС от инспектората на министерството. В момента се проверяват и други сигнали за неправомерни действия, както на Леонид Лавчев, така и на други директори на РВМС и служители, съобщи министърът. Повече от сигналите са анонимни и са подадени чрез сайта на министерството. Министър Найденов и генералният директор на НВМС д-р Войнов увериха, че няма да се допуска толериране на злоупотреби в системата.

От встъпването ми в длъжност като министър на земеделието, Леонид Лавчев е в системен отпуск по болест, уточни министърът. От днес със заповед на министъра Леонид Лавчев е дисциплинарно уволнен. През 1992 г. той става директор на РВМС - гр. Хасково. От 1997 г. до 1998 г. е генерален директор на НВМС, след което е уволнен заради доказани измами на граничен пункт Капитан Андреево, информира министърът. През 2008 г. Леонид Лавчев е назначен за заместник генерален директор на НВМС от бившия министър на земеделието Валери Цветанов. 

Днес министър Найденов освободи от длъжност  и заместник генералния директор на НВМС д-р Неделчо Неделчев, с цел оптимизиране на ръководството на службата. Ветеринарната служба вече ще има само един заместник-генерален директор - д-р Дамян Илиев, който отговаря за международното сътрудничество. С негово съдействие бяха отпуснати безвъзмездно от Европейската комисия 300 хил. лв. за модернизиране на граничния ветеринарен пункт за износ на живи животни в пристанище Бургас, който бе пред затваряне, посочи министърът.

На срещата с ръководството на НВМС и регионалните ветеринарномедицински служби, министър Найденов обяви, че приоритет в момента е изплащането на националните доплащания на глава животно от 1 декември и призова за пълна мобилизация в тази посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.