1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да се разработи план за действие за 2006 г. за ваксиниране на дивите свине в цялата страна срещу заболяването класическа чума

Да се разработи план за действие за 2006 г. за ваксиниране на дивите свине в цялата страна срещу заболяването класическа чума

 

За това се договориха на работна среща днес при зам.-министър Стефан Юруков генералният директор на НВМС д-р Жеко Байчев, председателят на НЛРС - СЛРБ доц. Христо Михайлов и началникът на НУГ инж. Илия Симеонов. Около 45 000 са дивите свине в страната, които трябва да бъдат обхванати от трикратна ваксинация чрез храната догодина, за да се предотврати пренасянето на болестта от дивите на питомните животни. Това се налага, тъй като България е поела ангажимент в преговорите с ЕС да спре използването на жива ваксина при домашните прасета, припомни доц. д-р Байчев.

Тази година за първи път в районите на 37-те държавни дивечовъдни станции започна ваксиниране на дивите прасета, като същевременно се създава организация за събирането на необходимия брой проби за проследяване ефекта от ваксинацията. На срещата беше поставен въпросът за необходимостта от по-тясна координация и сътрудничество между структурите на НВМС, НУГ и НЛРС – СЛРБ при изпълнение на съвместните мерки.

Да се засили мониторингът върху дивите прелетни водоплаващи птици, с цел предприемане на своевременни мерки в случай, че се установи заболяването птичи грип в страната, се договориха още на срещата. Затова в най-активния сезон на миграция на тези птици - от средата на декември до края на януари 2006 г., ще се събират проби от отстреляните при лов пернати. На срещата беше решено още до края на октомври т.г. да се изпълни програмата за мониторинг на дивечово месо относно вредни токсични остатъци в него, което е показател за състоянието на околната среда в страната.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.