1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да се въведе ли възрастово ограничение при продажбата на енергийни напитки?

Да се въведе ли възрастово ограничение при продажбата на енергийни напитки?

Този въпрос се обсъжда все по-сериозно в Германия

Социалдемократите в Бундестага, по-малкият коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, настояват енергийните напитки да не се продават на деца и юноши под 16-годишна възраст. "След като Великобритания въведе такова ограничение, защо да не го направим и ние", казва народният представител Урсула Шулте, говорител по здравните въпроси в парламентарната група на Социалдемократите.

В Обединеното кралство няма задължителна забрана, ограничението е доброволно и засега се прилага само в някои от големите търговски вериги, сред които са и две германски. Аргументът да не се продават енергийни напитки на младежи под 16 години е, че те съдържат прекалено много кофеин и могат да увредят здравето на подрастващите.

Германското сдружение на детските лекари също застава зад искането на Социалдемократите. В отворено писмо до федералното министерство на земеделието и прехраната те настояват за пълна забрана за продажбата на енергийни напитки на деца и юноши. Освен високото съдържание на кофеин, тези напитки съдържат и голямо количество захар, а това води до затлъстяване, посочват медиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.