1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да вдигнем глава от пъпа си

Да вдигнем глава от пъпа си

Войната предполага наш план А и план Б, както на ЕК

Да вдигнем глава от пъпа си. Войната в Украйна обърна наопаки света. Нищо няма да е като през 2021 г., никога! - прогнозират политолози. Продоволствената сигурност придобива драматично измерение. Бъдещето – както го виждаха в ЕС, вече е друго. И това „друго“ бъдеще е вече настояще. Да се гонят краткосрочни политически цели означава убийство на държавата. Всеки евроцент трябва не само да се пести. Трябва да се гони максимален ефект. Това предполага строг контрол – никакво схемаджийство. Никакво изсмукване на субсидии при обвързаното подпомагане. Парите задължително трябва най-после да подпомагат реалните стопанства. Трябват ни плодове, трябват ни зеленчуци, мляко и месо. Администрацията трябва да бъде мобилизирана. ДФЗ през ден осъмва с нов шеф. Предишният екип, видите ли, веднага ускорил разглеждането на подадените проекти. Оказва се, обаче, че около 4 хиляди отлежават. По някои мерки с месеци, до една година. Кандидатите кършат ръце – инфлацията прави невъзможно изпълнението, всичко е поскъпнало баснословно. И понеже инфлацията дори ще се ускори, би могло да се вземе решение за бъдещето – кога, при какви обстоятелства може да се сключват анекси заради т.нар. референтни цени.

Звучи загриженост – в Брюксел земеделският ни министър поискал да падне тавана за de minimis, да се даде възможност да се отпуснат още средства, защото у нас всички били изчерпани. При положение, че се прахосват европейски субсидии, да вадим от хазната е нередно. Скоро, както в една икономическа криза в миналото – да не стържем с нокти по дъното на тази хазна. Страната е залята от протести на фермери. Протягат ръка за държавна подкрепа. ПРСР – изплатени са около 52 % от средствата. Тревожно! Особено за Мярка 4.3 – за рехабилитация на напоителни съоръжения. Най-после трябва да се излезе от порочния правен или политически кръг – ще се обявяват ли нови държавни поръчки за одобрените вече проекти за 107 млн. евро? Или ще ги загубим докато трае боричкането.

Всяка загубена стотинка в тази дългосрочна геополитическа криза е престъпление. Европейските институции – невероятно, но факт, работят на пълни обороти. В земеделието – обмисля се подпомагането на фермерите с 500 млн. евро заради загубите от войната. Размразява се т.нар. Кризисен фонд – събитие изключително рядко. Това говори за сериозността от заплахата – срив на продоволствената сигурност.

Другите европейски страни имат утешението – ще дойде спасителна финансова глътка от Плана за възстановяване. Някои даже я имат. А България? Политически текмета, четири пъти преправян документ. На нас, слабаците, обаче, Урсула фон дер Лайен на крака щяла да ни дойде да подпише плана. После два месеца разглеждане в ЕК, после един месец в Съвета. И дойде есента. Когато световната криза ще бъде в апогея си. До края на годината грантовете – безвъзмездната помощ, трябва да се усвоят. Дали? Войната предполага наш план А и план Б, както на ЕК. България вдигна ли глава от пъпа си?

Коментар на Валентина Спасова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.