1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата дава 10 млн. лева за подпомагане на птицевъдния бизнес

Държавата дава 10 млн. лева за подпомагане на птицевъдния бизнес

Министър Нихат Кабил подчерта, че МЗГ има готовност да подпомогне земеделските производители чрез своите структури

 

Няма никакви причини в България да не консумираме птиче месо и яйца. Това заяви пред журналисти здравният министър Радослав Гайдарски. Той участва в среща, инициирана от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, на която присъстваха още министрите на земеделието и горите Нихат Кабил и на финансите Пламен Орешарски, както и представители на браншови организации на птицевъди.

Министрите се договориха за сформирането на смесена работна група, която ще изработи програма с конкретни мерки за подпомагане на птицевъдния бизнес и на неговите структури от страна на държавата, както и за доставяне на информация до обществеността за безвредността на българското птиче месо. Мерките имат за цел преодоляване на кризата около  потенциалните възможности за поява на птичи грип в страната. Работната група ще се събере още утре.

Министър Овчаров съобщи, че ще се създаде фонд "Солидарност", отворен за доброволни дарения. Набраните средства ще се използват при възникване на подобни кризисни ситуации.

Министър Нихат Кабил подчерта, че МЗГ има готовност да подпомогне земеделските производители чрез своите структури. Ще осигурим финансово всички разумни мерки, за да предотвратим по-големи икономически загуби, заяви финансовият министър Пламен Орешарски. Договорено е от бюджета да бъдат заделени 10 млн. лева за подпомагане на птицевъдния бизнес, потвърдиха министрите.

15 хиляди души са заети в производството на птиче месо в България. Днешната среща е гаранция че няма да има срив на това производство и интересите на тези 15 хил. души ще бъдат защитени. Според председателя на Продуктовия борд за яйца и птиче месо Иван Ангелов, консумацията на птичи продукти от началото на годината е спаднала 3- 4 пъти. Нормалното потребление е било 6 хил. тона месечно. С отпусканата сума от 10 млн. лева браншът ще преодолее кризата, смята Ангелов.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.