1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата ще изкупува земи и вместо с пари в брой ще плаща с добавки към пенсиите

Държавата ще изкупува земи и вместо с пари в брой ще плаща с добавки към пенсиите

Освен доброволна ще има и задължителната комасация

 

За да стимулира уедряването на земята, държавата обмисля да даде възможност на пенсионерите да й продават нивите си, а вместо пари в брой хазната да им изплаща всеки месец добавки към пенсиите. Това съобщи вчера Кирил Стоянов, експерт в дирекция "Поземлени отношения" към аграрното ведомство.

По думите му земеделското министерство предвижда идеята да влезе в специален закон за комасацията. Практиката е взета от страните в Европейския съюз, а средствата за добавки към парите за старост ще идват или от хазната, или от фондовете на ЕС. "Най-вероятно, ако се приложи идеята в България, парите за изкупената земя ще се вземат от бюджета", уточни Стоянов. Той подчерта, че точно такъв модел се прилага в Унгария. Там правилото е, че дори човек да почине месец след като е дал земята си на държавата, парите се изплащат на наследниците му. "Има отчетлива разлика между "Хилд" и тази практика. Със земята на хората ще се разпорежда държавата, която плаща и пенсиите им", добави Стоянов.

След като държавата изкупи земята от пенсионерите, тя ще се уедрява със съседни парцели, а след това или ще се отдава под наем или ще се продава. За целта се предвижда от началото на следващата година да се създаде специална Агенция за комасация към ведомството на Нихат Кабил. Освен земята на пенсионерите тя ще купува парцели от всеки желаещ. Първи идеята за тази агенция издигна бившият аграрен министър Мехмед Дикме, но тогава комисията по земеделие я отхвърли с мотива, че схемата е непрозрачна.

Бъдещият закон предвижда да се въведе и т.нар. "задължителна комасация". В момента около 15% от земята пустее, защото собствениците й или не са в страната, или въобще не се интересуват от нивите си. Затова се предвижда, когато 60% от собствениците в дадено землище са съгласни за разменяне на имотите с цел уедряване, да се извършва задължителна комасация.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.