1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата ще се намеси на пазара на зърно

Държавата ще се намеси на пазара на зърно

Зърнопроизводителите през тази година ще получат над 7 млн. лева по две схеми

 

Зърнена криза в България няма да има. Така смятат специалистите от Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието. Това съобщи Ализан Яхова, зам.- директор на Държавен фонд "Земеделие".

Засега няма точни данни колко са щетите от наводненията. Има комисия обаче, която оценява щетите от тях. Според търговци и анализатори от Пловдивската стокова борса, държавата ще вземе сериозни мерки за регулиране на цената на пшеницата до приемливи и за производители, и потребители нива.

Зърнопроизводителите през тази година ще получат над 7 млн. лева по две схеми, каза Яхова. Фонд "Земеделие" отпуска директна помощ за декар земя. 1,6 млн. лева са средствата по тази линия, като на декар се пада по 1 лв. Втората схема покрива част от разходите за съхранение на зърното в публични складове или регистрирани зърнохранилища. Всички производители ще получат финансиране, след като приберат реколтата и оставят за съхранение зърното в складове. Според Ализан Яхнова, средствата са недостатъчни, за да се започне нормална сеитба през есента. Необходими са още 25 млн. лева, каза тя.

Търговците на Пловдивската борса очакват през тази седмица вече да се предлага зърно, след като миналата седмица само се търсеше. Котировката "купува" за пшеницата в петък беше на ниво 145 лв./т без ДДС, което е с 20 лв./тон повече от търсенето преди две седмици. Цената на пшеницата може да се повиши заради опасенията за частично влошеното й качество и неизвестността около добивите, коментираха брокери. Все още има остатъци от реколта '2004 и с тях се задоволява пазарът до прибирането на новата реколта./segabg.com


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.