1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата ще субсидира планинското земеделие с 12.7 млн. лв.

Държавата ще субсидира планинското земеделие с 12.7 млн. лв.

Фондът субсидира и инвестиционни проекти за засаждане на овощни градини, лозя или разсадници, а също и за създаване на пчелини

 

Фонд "Земеделие" ще отпусне с 4 млн. лв. повече капиталови субсидии за инвестиционни земеделски проекти в изостаналите селски региони. Бюджетът за тази година е разпределил 12.7 млн. лв. при 8.5 млн. през миналата година. Сумите са необходими за изпълнение на програмите за алтернативно земеделие в Родопите, регионалната програма за Северозападна България и програмата за развитието на селските райони в Странджа-Сакар за периода 2005 - 2013 г., която се изпълнява съвместно от агроминистерството и програмата на ООН за развитие ПРООН.

Фондът отпуска кредити за засаждане на градини, лозя или рози, за покупка на местни породи животни и за алтернативно земеделие. Чрез субсидиите държавата покрива определен процент от размера на заемите, за да стимулира фермерството в обезлюдените региони.

До 20 на сто от кредитите като безвъздмездна помощ могат да получат стопаните за различни проекти в Родопите и Странджа-Сакар. Тези програми имат за цел да подтикват земеделците за създаване на ливади, където да се развива екологично чисто животновъдство. Чрез фонда се подпомага покупката на животни за нови ферми или разширяване на старите. При отпускане на заеми по програма "Животновъдство" фермерите трябва да купят най-малко 5 бременни юници или биволици, 2 разплодни кобили, минимум 30 свине майки или 30 прасета за угояване. Икономически ефективни са и стопанствата с над хиляди яйценосни пилета, над 1500 бройлери, а също и ферми за пуйки или гъски с над 250 броя или над 800 кокошки. Подпомагат се също ферми за щрауси, пъдпъдъци или зайци.

Фондът субсидира и инвестиционни проекти за засаждане на овощни градини, лозя или разсадници, а също и за създаване на пчелини. Безвъзмездно се подпомагат искани заеми до 100 лв. за дка, но за не повече от 600 дка нови лозя, 350 дка овощни градини и 300 дка рози.  5% от стойността на отпуснатия кредит се дават и за реконструкция на оранжерии. До 10 лв. безвъзмездно се дава и за покупка на пчели майки.

От фонда поясняват, че за да се получат сумите, стопаните трябва да докажат, че проектът се изпълнява още през първата година. Парите се изплащат не само при директно финансиране от фонда, но и при рефинансиране от търговски банки. Със субсидии могат да се покриват и разходите за лихва, като размерът им е 6% при прякото подпомагане от фонда и 9% при рефинансиране от банките. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.