1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата си иска горите от Саксокобургготски

Държавата си иска горите от Саксокобургготски

Състоянието на “царските” гори е добро и няма причини за налагането на санитарна сеч

Държавата си иска обратно всички гори от царя, тъй като те са върнати на семейството при процесуални нарушения. Позицията на Министерствмото на земеделието е да си вземем дадените земи, а след това по законен път наследниците да получат колкото им се полага.  Това заяви тази сутрин зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов.
Трябва да се изчака решението на съда, ние сме завели дело, иначе всичко друго ми изглеждза като натиск, допълни Костов.
Наследниците на Фердинанд и Борис очевидно имат някакви собствености, но държавата на първо място трябва да защити собствените си интереси, когато една или друга поземлена комисия не си е свършила качествено работата, смята зам.-министърът на земеделието.
МЗХ не казва дали има или няма собственост бившият премиер, но може да се докаже какви грешки са допуснати и да си вземе обратно полагащите му се земи. В противен случай трябва да тръгнем да доказваме кое не е негово, а това би отнело страшно много време и не е сигурно до какъв резултат ще доведе, поясни Костов.
Всички български граждани имат равни права да заведат дело в Страсбург, когато чувстват, че правата им са нарушени. Друг е въпросът дали г-н Симеон Сакскобургготски, който преди 10 години беше по плакатите по „Цариградско шосе” с един надпис „Почтеност във всичко”, подхожда така спрямо демокрацията и България, подчерта зам.-министърът.
Според него състоянието на “царските” гори е добро, изсъхнала маса е по-малко от 5% и няма причини за налагането на санитарна сеч. Всяка една друга сеч пък може да бъде отложена, добави той.
На въпрос дали е необходим новия Закон за горите и жива ли е дървената мафия Георги Костов отговори, че в държавните гори се добиват годишно около 4 млн. кубически метра материал, което е от порядъка на 250 – 300 милиона лева, така че има интерес от този бизнес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.