1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата удължава мораториума върху придобиване по давност на държавни и общински имоти

Държавата удължава мораториума върху придобиване по давност на държавни и общински имоти

Правителството е внесло в парламента законопроект, с който се удължава с още една година привилегията

Държавата се кани за пореден път да удължи мораториума върху придобиване по давност на държавни и общински имоти. Правителството е внесло в парламента законопроект, с който се удължава с още една година привилегията, която пази държавата и общините да загубят собствеността си, въпреки че чиновниците напълно са изоставили даден имот и са позволили на частници да го използват с години, пише "Дневник".

Срокът бива периодично удължаван още от 2006 г., като предизвиква сериозни спорове дали е редно за пореден път да бъде толерирана властта, която от години не може да изпълни задълженията си, да открие, да актува имотите и да предяви претенции към тях. Първоначално давността за придобиване на държавни имоти беше замразена до май 2006 г., но срокът беше удължаван всеки следващ път - през 2006 г., 2007 г. и 2008 г. В последния момент преди да изтече и мораториумът през 2008 г. правителството на Сергей Станишев направи нова отсрочка, този път по-дълга - до декември тази година.

Сега и това правителство предвижда удължаване - с една година или до декември 2012 г. Дотогава за държавните и общински имоти спира да тече т.нар. придобивна давност, която дава право на всеки, който добросъвестно владее земя или сграда пет години, да бъде обявен за неин притежател.

Още при първото удължаване на привилегията за властта юристите възразиха срещу измененията. Те посочваха, че по конституция частната собственост на държавата, общините, гражданите и фирмите е равнопоставена и не следва да има преференциално отношение към някои от тях.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.