1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавен фонд "Земеделие" обяви ресурса си за тази година

Държавен фонд "Земеделие" обяви ресурса си за тази година

Новост в дългосрочното инвестиционно кредитиране през тази година е, че фондът вече ще поема пълния размер на лихвите по кредитите през целия период на заема

 

257.5 милиона лева е финансовият ресурс, с който разполага през тази година фонд "Земеделие". Стойността му е най-високата в цялата 10-годишна история на фонда. 

180 млн. лева са определени за предоставянето на лихвени кредити на фермерите за дългосрочни инвестиции в земеделието. От тях 100 млн. лева ще се предоставят на бенефициенти по програма САПАРД по договори за рефинансиране чрез търговски банки, ако бенефициентът вече е с одобрен проект по програмата и няма осигурен друг източник на финансиране. 

27 млн. лева са предвидени за кредити по програма "Растениевъдство". 

15 млн. лева са разчетените средства за кредитиране по програма "Животновъдство", 10 млн. лева са за кредити за закупуване на селскостопанска техника. 20 млн. лева фондът предвижда за нови инвестиционни програми за подобряване на почвеното плодородие. Кредитите ще бъдат 3-годишни с едногодишен гратисен период. 

8 млн. лева са предвидени тази година като резерв за инвестиционно кредитиране. 

В плана на фонд "Земеделие" за 2005 г. са предвидени 8.5 млн. лева за преференции и облекчения при кредитирането на земеделските стопани, под формата на капиталови субсидии и субсидии за покриване на лихви по инвестиционните кредити. 

Новост в дългосрочното инвестиционно кредитиране през тази година е, че фондът вече ще поема пълния размер на лихвите по кредитите през целия период на заема, а не както досега - само за гратисния период. 

Поради изчерпването на средствата по мярка 01 на предприсъединителната програма САПАРД за първи път фонд "Земеделие" ще поема лихвите и по програма "Техника" в пълния им размер и то през целия период на заема, като това ще важи за всички кредитополучатели. 
Разширява се обхватът на програма "Животновъдство", като новото е, че ще се финансира закупуването на птици от кокоши вид, пуйки, патици, гъски, зайци за разплод. 

В програма "Растениевъдство" се предвижда вече да се включи възможността да се създават маточни бази - лозя и овощни дървета. Предвидена е и субсидия за покриване разходите за лихви при създаването на лозя и е определен гратисен период за кредита от 3 години, при запазване срока за издължаване на главницата от 4 години. 

Увеличава се и размерът на капиталовата субсидия за лозя - от 150 на 200 лв./дка, като целта е да се стимулира създаването на повече площи с трайни насаждения. 

Третото направление във финансирането през тази година е краткосрочното кредитиране, за което са предвидени други 12.5 млн. лева. Те са за краткосрочно кредитиране по време на пролетната кампания за подпомагане закупуването на торове за сеитбата.

На четвърто място фондът е разчел за 2005 г. още 56.5 млн. лева за пряко безвъзмездно субсидиране.

Слънчогледът през тази пролетна кампания ще се подпомага с 1 милион лева повече - или от 6 млн. през 2004 г. сега средствата, заделени за целта, са 7 млн. лв., като желанието ни през тази година е да бъде подпомогнато засяването на 5- 5.5 млн. дка със слънчоглед. Добив от 1 млн. тона слънчоглед - това е основната задача на аграрното ни министерство за тази година. 

Между 3.5-4 млн. дка засети с царевица - това е, на което министерството разчита в резултат на увеличената субсидия. От 1.7 милиона лева през миналата година на 3 млн. през тази година са увеличени предвидените средства за безвъзмездно подпомагане на закупуването на семена за царевица през пролетната кампания на 2005 г. 

13 млн. лева са предвидените засега средства за есенната кампания. За компенсиране на загубите на производителите на пшеница през тази зима от житния вредител обикновена полевка, фондът е заложил в бюджета си средства за подпомагане на зърнопроизводителите в размер на 4 млн. лева.

Средствата за изхранването на животните от елитната популация през 2005 г. също са увеличени - от 4.5 млн. на 5 млн. лева. 

Удвоени са и средствата за експортни субсидии за тази година. Усвоени през миналата година са 670 хил. лева, докато сега заложените в бюджета на фонд "Земеделие" средства за подпомагане на експорта са в размер на 1.5 млн. лева. 

По отношение на приключването на 2004 г. министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме е изразил изключителното си задоволство от доброто финансово състояние на фонд "Земеделие". Над 5 пъти е нараснал броят на подпомогнатите земеделски стопани за последните три години. От 6 265 души през 2001г. броят им е нараснал на над 27 хил. души през 2004 г. При това само за краткосрочното подпомагане. Подпомагането в млекопроизводството е нараснало от 2 хиляди на 7 хиляди души, а общият брой на регистрираните земеделски производители е близо 60 хил. души и почти половината от тях са пряко подпомагани от фонд "Земеделие". 

Финансовото състояние е изключително добро. Събираемостта за миналата година е над 100% спрямо планираното. При това фондът си събира както средствата, които е дал възмездно през предходната финансова година, така е започнал да си събира и кредити, дадени на длъжници отпреди 2001 година. Близо 3 млн. са средствата, които са събрани през миналата година от длъжници от предишни периоди, а през 2003 г. са събрани още 10 млн. лева от стари вземания, считани за несъбираеми. 

Срещу 2 878 нередовни длъжници на фонд "Земеделие" са подготвени документи за издаване на изпълнителни листове, като са подадени 2 501 молби за издаване на такива листове. Общата сума на главниците по техните кредити е 25 195 993 лева. 

Към края на декември издадените изпълнителни листове в полза на фонд "Земеделие" са 2 197, като присъдените суми по главници по тях са в размер на 21 829 283 лева. 

През миналата година се появиха и първите длъжници по програма САПАРД. По три договора субсидиите са били обявени за изискуеми, като за един от тях вече е издаден изпълнителен лист. Те касаят договори, по които бенефициентите са нарушили договорните клаузи./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.