Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати 6 305 809 лв. заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД

Фирма "Агро фриго" е осъдила фонда по Закона за отговорността на държавата и общините

Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати 6 305 809 лв. на новозагорската фирма "Агро фриго", от които 717 000 лв. са обезщетения и лихви, заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД, написа в днешния си брой вестник "Сега". Това е окончателното решение на 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Фирмата е осъдила фонда по Закона за отговорността на държавата и общините, според който те отговарят за вредите, причинени от техни органи и длъжностни лица. "Агро фриго" кандидатства за субсидия по мярка "Пазари на едро" на САПАРД през 2006 г. за пазар на селскостопанските производители на плодове, зеленчуци, риба и цветя в Нова Загора.

През август 2006 г. от фонда, който в този момент се оглавява от Асен Друмев, й отказват помощ с мотива, че проектът на фирмата не съответства на критериите за финансиране по мярката. "Агро фриго" обжалва и от март 2008 г. вървят дела пред различни инстанции. Въпреки че решението на ВАС по случая е окончателно и не подлежи на обжалване, държавата е поискала неговото отменяне.

 По закон влезлите в сила съдебни решения могат да се отменят, ако се открият нови доказателства от съществено значение, ако се установи, че някой е лъжесвидетелствал или е ползван фалшив документ и т.н. Така делото продължава на 14 септември. Пред "Сега" шефът на "Агро фриго" Николай Колев обяснява, че заради новите искове на държавата парите не са им платени. "Опасяваме се, че крайното решение няма да е в наша полза", допълва Колев.

Фонд "Земеделие" е страна по поне 169 дела, част от които са решени, сочи справка в деловодството на ВАС, цитирана от "Сега". Само във връзка с програма САПАРД 198 фирми съдят фонда. Над 100 от тях са в т.нар. черен списък на длъжниците, за които има съмнение, че са купували машини и техника със завишени оферти, за да източат по-големи субсидии. "Агро фриго" не е сред тях.