1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавна помощ в размер на 218 милиона евро ще подкрепи българските земеделци

Държавна помощ в размер на 218 милиона евро ще подкрепи българските земеделци

Максималната сума на получател е 62 000 евро, а парите трябва да бъдат изплатени най-късно до 31 декември

Българската схема за подпомагане на определени земеделски производители в контекста на нахлуването на Русия в Украйна, която е в размер на 218 милиона евро, получи зелена светлина от Брюксел, съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи. 
 
По думите на Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, селскостопанският сектор е пострадал особено тежко от увеличението на цените на енергията и на други разходи за вложени ресурси, причинено от нахлуването на Русия в Украйна и свързаните с него санкции. Одобрената схема ще даде възможност на България да помогне на земеделските стопани, засегнати от настоящата геополитическа криза.
 
Българската мярка ще може да се използва от микро-, малки и средни предприятия, занимаващи се с първично производство на определени селскостопански продукти, които са засегнати от увеличението на цените на енергията, торовете и други разходи за вложени ресурси. Обхванати са дребни и едри преживни животни, коне, пчелни кошери, плодове и зеленчуци - салати и марули, бамя и тиквички, розово масло, винени лози, ядки и тютюн.
 
По тази схема допустимите бенефициери ще имат право да получат помощ в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни средства. Размерът на помощта за всеки бенефициер ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя. Максималната сума на получател е 62 000 евро, а парите трябва да бъдат изплатени най-късно до 31 декември. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.