1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавни горски разсадници могат да се създават върху площи от горския фонд

Държавни горски разсадници могат да се създават върху площи от горския фонд

Разсадниците се управляват и стопанисват от специализираните звена на Националното управление по горите /НУГ/ и държавните дивечовъдни станции /ДДивС/

 

Държавни горски разсадници могат да се създават върху площи от горския фонд, върху земеделски земи и урбанизирани територии – собственост на държавата. Това е записано в приетата от Колегиума на МЗГ Наредба за условията и реда за производство на фиданки за залесяване в горските разсадници – държавна собственост. Те се управляват и стопанисват от специализираните звена на Националното управление по горите /НУГ/ и държавните дивечовъдни станции /ДДивС/.

В горските разсадници могат да се произвеждат фиданки и други репродуктивни материали за лесовъдски цели, декоративни и овощни фиданки, коледни дръвчета и зеленина за украса. За нормалното функциониране на горските разсадници в тях може да се изграждат пътища, напоителни системи, парници, оранжерии, предвижда наредбата. С нея се регламентират основните принципи за планиране на производството, мерките за борба срещу болести и вредители в горските разсадници, изискванията по цялата верига – от изваждането и сортирането до опаковането и транспортирането на фиданките.

237 са държавните горски разсадници в момента, като общата им площ е 1880 хектара, припомнят от НУГ. От 80 до 100 млн. фиданки се произвеждат в тях през последните няколко години. Дръвчетата са от иглолистни и широколистни видове. Някои от разсадниците предлагат и фиданки за декоративни цели, които се използват за озеленяване и за създаване на паркове и градини.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.