1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавни помощи за земеделските производители ще има само, ако се извърши структурна реформа

Държавни помощи за земеделските производители ще има само, ако се извърши структурна реформа

Снимка:

Реформата трябва да започне, за да приключи до края на тази година

Земеделските производители ще получат държавните помощи по схемата за национални доплащания през 2010 г., ако преди това се извърши структурната реформа в някои подсектори на селското стопанство. Тази реформа трябва да започне, за да приключи до края на тази година. Това каза в кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков, по време на дебатите за актуализацията на бюджета за тази година, предаде Агенция “Фокус”. Дянков каза, че се залагат два буфера в проектобюджета.

Единият е минималната стойност на фискалния резерв да е 4,5 млрд. лв., но при добра фискална политика и добро положение на съседните страни до тези минимални стойности няма да се стигне, категоричен е финансовият министър.

Вторият буфер е увеличаване за възможността за взимане н външни заеми – емисии от 1,2 млрд. лв., както бе записано първоначално в бюджета, на 2 млрд. лв. „Убеден съм, че и до това няма да се стигне тази година, но е хубаво да ги има тези буфери”, каза Дянков.

Министър Дянков ще бъде в Брюксел на 22 юни, където ще представи пред Европейската комисия нови данни за финансово и икономическото положение в България. „Положението в България е много по-стабилно и много по-сигурно отколкото огромната част от другите страни членки на ЕС”, подчерта Дянков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.