1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавните гори ще се управляват от агенция

Държавните гори ще се управляват от агенция

 

Държавните лесничейства ще бъдат самостоятелни юридически лица със статут на държавни предприятия и ще се регистрират по член 62, алинея 3 от Търговския закон, по който член от същия закон сега работят държавните дивечовъдни станции. Лесничействата ще извършват стопанска дейност и ще реализират ползването и търговията с дървесина и други продукти от горите.

Ще поемат и охраната на горите и земите в своя район. Създава се фонд "Гора", който ще акумулира средствата от горските такси, определени от правителството.

Това произтича от законопроект за изменение на Закона за горите, вече одобрен  от премиера. Според неговите разпоредби ще се създаде и Национална агенция, която да управлява държавните гори и земи от горския фонд на страната. Целта е да се създаде възможност за по-голяма автономност на отрасъла и да се избистри и регулира политиката за управление на сектора. В сектора се надяват, че с получените финансови постъпления ще може да се разшири дейността по създаването на нови горски масиви, да се засили охраната на зеленото богатство на страната и да се сложи по-добър ред при експлоатацията на горските ресурси и тяхното възобновяване.

Бъдещата Национална агенция по горите ще е второстепенен разпоредител с бюджетните средства под шапката на Министерството на земеделието и горите. Тя ще бъде ръководена от 11-членен управителен съвет. Изпълнителният й директор ще се назначава от министър-председателя.

Регионалните горски управления ще се разпореждат с горите и земите от горския фонд и ловно-стопанската дейност на тяхната територия. Те ще са подчинени пряко на националната агенция.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.