1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавният резерв купува пшеница по 280 лева за тон

Държавният резерв купува пшеница по 280 лева за тон

Сделката е по Закона за обществените поръчки

 

Държавният резерв купи през Софийската стокова борса 24 600 т пшеница при цена от 280 лв./т. Офертата беше обявена преди повече от месец при начална цена от 230 лв./т без включен ДДС.

Търговци на едро от Северозападна България са продавачите на зърното, като е възможно тази седмица Държавният резерв да закупи още около 16 т пшеница, т.е. цялото количество, обявено в офертата. През миналата седмица на ССБ се предлагаше над 90 хил. т пшеница при цена в рамките на 280-305 лв./т.

Беше осъществена и сделка за покупка на сурово кафе в чували от по 60 кг при цена само от 1,02 лв./кг. Ниската цена се обяснява с факта, че кафето в момента на сделката се намира на границата, така в посочената цена не са включени ДДС и мито.

На международните борси в Европа и САЩ продължава започналото преди две седмици поевтиняване на основните храни. Особено осезаемо върви надолу цената на маслодайния слънчоглед и на суровото олио. Цената на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща, преизчислена в лева, е 441 лв./т (спад от 40 лв./т за седмица), а на нерафинираното олио в Ротердам - 1060 долара/т (спад от 60 долара/т за седмица).

Котировките на пшеницата и царевицата също вървят надолу, макар и не толкова забележимо. На борсата в Чикаго цените на тези култури са съответно 222 долара/т (спад от 12 долара/т за седмица) и 173 долара/т (спад от 6 долара/т за седмица). Актуалните цени на житото и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 240 лв./т (спад от 24 лв./т за седмица) и 172 лв./т (спад от 18 лв./т за седмица).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.