1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дават на частници ловните полета

Дават на частници ловните полета

Само 10 от дивечовъдните станции да останат държавни, обсъждаха експерти

 

30 лв. членски внос да плащат месечно ловците от Хасковско, реши управата на Ловно-рибарското дружество. Двойното поскъпване ще се гласува на общо събрание на ловците на 28 април. Повишението се налага заради факта, че хасковското дружество е единственото в страната, което е с такса от 15 лв. Новата вноска ще бъде плащана от всички авджии на възраст до 65 години. Пенсионерите ще внасят по 19 лв. месечно, а ловджиите над 75 години ще плащат само таксата за марка от 3 лв.

Ловните райони в държавните лесничейства да се отдават на частни фирми за стопанисване. До такъв консенсус стигнаха членовете на Ловния съвет към земеделското министерство, стана ясно вчера. В него влизат 27 представители на министерството, на Националното управление на горите, на неправителствени организации, еколози, хора от прокуратурата и полицията. Те обсъждаха проекта за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.

За един държавен ловен район може да кандидатства всеки юридически субект, регистриран у нас. В това число влизат и дивечовъдните станции. Концесията да е до 15 г., обсъждаха хората от бранша. Досега не беше разрешено дългосрочното отдаване на ловните полета. Част от дивечовъдните станции да останат държавни. Около тази идея са се обединили болшинството от участниците в дискусията. В тях ще се инвестира в запазване на популацията и развитие на генофонда. Други, които имат проблем със стопанисването на животните, да се отдават на концесия само за ловната дейност не и за дърводобива.

Двете бази, собственост на Министерския съвет, не подлежат на отдаване. Това са "Воден" край Разград и "Искър" до едноименния язовир. Комисия от специалисти ще прецени кои от станциите да останат държавни и кои да се дадат на концесия. Обектите са общо 37. 10 от тях да останат на държавата, предлагат участници в ловния съвет.

Всеки от тях може да внесе предложенията си по темата в аграрното министерство до края на месеца. След обработка на текстовете да се проведе още едно заседание и тогава проектозаконът ще се внесе в Народното събрание./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.