1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дъждовете няма да спасят реколтата от есенниците

Дъждовете няма да спасят реколтата от есенниците

Предстоят повсеместни протести на производители

 

Зърнопроизводителите от община Съединение ще протестират с искане държавата да вземе мерки за преодоляване на щетите от сушата. В шествието земеделските стопани ще се включат със селскостопанска техника. Протестиращите ще преминат по централната улица на града, след което ще се насочат към Пловдив. Очаква се към тях да се присъединят и зърнопроизводители от още пет общини в Пловдивска област.

Зърнопроизводителите в Старозагорско започват ефективни протести. Началото ще бъде поставено днес с манифестация на около 300 трактори и комбайни. Те ще тръгнат от кв. "Кольо Ганчев" в 16.00 часа, ще преминат по бул. "Патриарх Евтимий" и за 1 час ще блокират детелината в източния край на Стара Загора, през която се пресичат републикански пътни артерии.

Земеделските производители настояват за 100% компенсация на засегнатите от сушата зърнени култури, също така до септември да бъдат преведени единните плащания на площ от ЕС, както и националните доплащания, които трябва да бъдат 10 лв. за дка, а не 4 лв.

Дъждът, който се изсипа, ще подобри състоянието само на пролетниците, изгорялото зърно от засушаванията обаче, няма да бъде спасено, категорични са фермерите.

На 24 май детелината в източния край на Стара Загора на главни пътища София-Бургас, Русе-Свиленград ще бъде неизползваема от 6.00 до 22.00 часа, непреклонни са зърнопроизводителите.

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще разположи земеделска техника край пътя Добрич-Крушари в знак на протест срещу бездействието на държавата.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.