1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дебатът „Ще има ли животновъдство в България?”

Дебатът „Ще има ли животновъдство в България?”

Институциите да обяснят възможностите на европейските проекти

Разплащателната агенция е приела 9000 проекта по 15 инвестиционни мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Приети са и 30 000 заявления за подпомагане на необлагодетелствани райони и за агроекологични плащания. Това каза по време на дебат „Ще има ли животновъдство в България?” зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Емил Дърев. Във форума се включи и генералният директор на НВМС Йордан Войнов.

По мярка 121 от ПРСР са одобрени 2000 проекта, като 184 от тях са на сектор животновъдство, обясни Емил Дърев. Председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов го прекъсна, тъй като според него, държавните институции не успяват да обяснят на фермерите на обикновен език възможностите на европейските проекти. „Ние колабираме, а вие си вземате заплатите”, каза Синапов.

Синапов поиска прокуратурата и ДАНС да се самосезират относно това как са използвани средствата предназначени за помощи за животновъдите. Той посочи, че досега са похарчени 10 млн. лв. за изграждане на идентификационната система за плащане на глава животно, без дори тя да работи както трябва.

От своя страна генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов посочи, че първоначалният вид на индентификационната система изобщо не е бил пригоден за субсидиране на стопаните. Днес обаче тя може да работи. „Понеже се наложи това да се прави на прима виста, мисля, че до този момент се справихме доста успешно”, каза той.

Председателят на експертната комисия по земеделие на ГЕРБ Мирослав Найденов посочи, че неговата партия предлага създаване на гаранционен фонд за предоставяне на кредитни линии за земеделското производство с миноритарно участие на Световната банка, за да има прозрачност на средствата, както и спешно да бъдат отблокирани плащанията по САПАРД и активиране на идентификационната система за плащане на глава животно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.