1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДЕКЛАРАЦИЯ от АЗПБ, БАФ, НСЗКБ, ФНСЗ

ДЕКЛАРАЦИЯ от АЗПБ, БАФ, НСЗКБ, ФНСЗ

Организациите настояват МЗХ да публикува списъка предоставен от НАЗ


Декларация

от
 
Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ)
Българска асоциация на фермерите (БАФ)
Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ)
Федерация на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ)

От името на нашите членове се обявяваме категорично против начина, по който са изплатени до момента националните доплащания на единица площ за кампания 2009. Разпределянето на средствата е станало по списък с имена на зърнопроизводители, които трябва да получат субсидиите като „най-нуждаещи се”, който е бил предоставен от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на земеделското министерство, за което министър Найденов информира медиите миналата седмица.

Разпространената информация в медиите и коментарите на председателя на НАЗ Радослав Христов, изцяло се потвърждават от сигналите на членовете на нашите структури по места, включващи земеделски производители от всички направления на земеделието – зеленчуци, технически култури, трайни насаждения, че само избрана част от земеделците са получили национални доплащания. Скандалната информация за поредния „списък” за много кратко време създаде напрежение сред земеделските стопани и породи редица въпроси – кой е включен в списъка, защо само от една неправителствена организация, защо само зърнопроизводители, какви са критериите, по които е включен един или друг зърнопроизводител и т.н., на които ние настояваме и очакваме да получим отговор.

Оказва се, че при положение, че липсват детайлни правила за реда за изплащането на националните доплащания, една неправителствена организация предлага процедура, от която се възползват и получават значително по-рано само минимална част от кандидатите, имащи право да получат национални доплащания.

Ние не оспорваме факта, че в условията на криза и свит държавен бюджет, са изплатени част от национални доплащания, но ние категорично осъждаме действията на МЗХ и НАЗ да решават на кого да бъдат плащани най-напред националните доплащания и да определят критериите кои зърнопроизводители са „крайно нуждаещи се”. Затова беше важно НАЗ като организация, претендираща, че работи в защита на зърнопроизводството, да потърси подкрепата на всички фермерски организации относно националните доплащания, който е въпрос от огромно значение за цялото земеделие и касае всички работещи в сектора.

Подобни действия на НАЗ и МЗХ от една страна противопоставят земеделците в страната, включително и фермерите, кандидатствали за агроекологични плащания и плащания за необлагодетелствани райони, които по принцип са по-уязвими и все още не са получили дори и европейската част от субсидията за площ. Нима сред тях няма „крайно нуждаещи се”?

От друга страна изплащането на националните доплащания само на зърнопроизводители по списък на НАЗ създава напрежение и разделение между самите зърнопроизводители в страната, което може да се възприеме като индиректен икономически натиск върху земеделски кооперации и по-дребни зърнопроизводители, които не членуват в НАЗ, а те не са малко, съдейки по подадените заявления за субсидии на площ за 2009 г. (90 000 броя) и  изказването на Радослав Христов, че „НАЗ се състои от 2 000 членове”.

В тази връзка настояваме министерството на земеделието и храните да публикува въпросният списък предоставен от НАЗ и по подобие на списъкът с националните доплащания за животни, публикуван на страницата на ДФ „Земеделие”, да бъде публикуван и списъкът с оторизирани и изплатени до момента суми по схемите за национални доплащания на единица площ за кампания 2009 г. Настояваме НАЗ публично да се аргументира за всеки предложен от списъка поотделно какво го прави „крайно нуждаещ се” като в противен случай ще считаме, че включените в списъка са субективно подбрани.


За АЗПБ:
Христо Цветанов

За БАФ:
Д-р Стефан Стефанов

За НСЗКБ:
Петър Николов

За ФНСЗ:
Светла Василева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.