1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Декларация за оставане на Великобритания в европейския митнически съюз гласува Долната камара на британския парламент

Декларация за оставане на Великобритания в европейския митнически съюз гласува Долната камара на британския парламент

Документът няма обвързващ характер

Декларация за оставане на Великобритания в европейския митнически съюз гласува Долната камара на британския парламент. Документът няма обвързващ характер, но въпреки това е ясен сигнал срещу министър-председателя Тереза Мей, която иска да сключи споразумение за свободна търговия с Брюксел.

При гласуването на декларацията в Камарата на общините отсъстваха повечето депутати от Консервативната партия, ръководена от Мей. Министър-председателят настоява за така наречен "твърд Брекзит", при който бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз да се уреждат с договор за свободна търговия. Привържениците на по-мекия вариант виждат в това обаче големи опасности за икономиката на Острова, изтъквайки, че дори при наличието на такова споразумение ще има редица административни и митнически процедури, затрудняващи стокообмена, макар и той да не се облага с мита.

При оставане в митническия съюз тези пречки ще бъдат избегнати, се казва в гласуваната декларация. Това е особено важно за търговията между двете Ирландии, от която до голяма степен зависи селското стопанство в северната част на острова.

Противниците на митническия съюз от своя страна изтъкват, че при референдума британските граждани са гласували за цялостно излизане от Европейския съюз, а не за половинчато. При оставане в митническия съюз Великобритания щяла да е длъжна да спазва посочените от Брюксел стандарти и ще загуби своята самостоятелност, смятат застъпниците за твърд Брекзит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.