1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делим млякото на два стандарта заради ЕС

Делим млякото на два стандарта заради ЕС

 

В средата на юни България изпълни своя ангажимент към ЕС и въведе разделно събиране на млякото според качеството му, заяви шефът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. Според схемата за разделно събиране, млякото се разделя на "отговарящо" и "неотговарящо" на европейските норми. Продукцията, която не отговаря на евронормите ще се събира в отделни млекопунктове. Мандри, които имат две вани, ще могат да събират и от двата вида мляко.

Крайният срок за покриване на евроизискванията в млекопроизводството бе 31 март тази година. През април и май окончателно са проверени 212 предприятия, от тях затворени са 33. В момента действащи са 179 предприятия, които покриват евроизискванията. Това число е "постоянно плаващо, защото и в момента има предприятия, които се изграждат", уточни Байчев.
До 21 юли ще се проведат окончателните проверки на месопреработвателните предприятия. Крайният срок за преструктурирането им бе 15 юни. 24 пък са предприятията в сектор "риби", покриващи напълно евронормите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.