1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делото по САПАРД ще бъде подновено есента

Делото по САПАРД ще бъде подновено есента

Злоупотребите са за 14 милиона лева

 

Делото за злоупотреби с европейски средства от програма "Сапард" е възобновено и продължава на 30 септември, предаде БТА, като се позова на източници от Софийския градски съд. Причина за временното спиране на процеса бе кандидатирането за депутат на един от подсъдимите - Иван Иванов. Той беше в листата на партия "Лидер" и получи временен имунитет.

Прокуратурата обвинява бизнесмена Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов и още 6 души в документни измами и злоупотреби със средства с пари по програмата за финансиране от ЕС. Според обвинението в периода 2002-2005 г., като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание, обвиняемите са получили субсидии по програма "Сапард" за около 14 млн. лв. По делото са наложени обезпечителни мерки върху имотите на подсъдимите - запорирани са 32 банкови сметки и е издадена възбрана на общо 41 недвижими имота.

Аферата по САПАРД стана една от причините за решението на Европейската комисия да замрази хиляди евро, предназначени за българското земеделие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.