1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутати доказват невинността си за получаване на субсидии по програма САПАРД чрез компютър

Депутати доказват невинността си за получаване на субсидии по програма САПАРД чрез компютър

Пламен Моллов не е печелил средства по програмата

 

Единият от заподозрените в измами по програмата САПАРД изчисти името си. Жълтият депутат и шеф на националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов предостави ЕГН-то си за справка в реално време пред парламентарната комисия по земеделие. При въвеждането на 10-те цифри екранът остана празен, което означава, че той не е печелил средства по САПАРД.

Моллов заяви пред комисията, че лично е предложил законопроект, с който всички плащания по САПАРД да станат публични. От своя страна, изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков подчерта, че още на 13 февруари е предоставил списък с всичките 3509 фирми и консултанти по програмата на председателя на комисията по корупция Бойко Василев. Тадаръков допълни, че законът предвижда до 5 г. затвор за далавери с пари по САПАРД.

Един от заловените нарушители по схемата за единно плащане на площ е направил самопризнания за измамата. Това е Добрин Тотев от Угърчин, стана ясно на вчерашното заседание на парламентарната комисия по земеделие.

Земеделският министър Нихат Кабил заяви, че вече е наредил заделянето на 26 хектара пасища от земеделския поземлен фонд, които да служат на всички организации на животновъди да използват земите за паша на животните си срещу определена такса, която ще се внася в общината.

Още преди месец по искане на парламентарната комисия за борба с корупцията е получен списък от фонд "Земеделие" с хиляди фирми консултанти и с имената на получателите на средства по програма САПАРД, съобщи шефът й Бойко Великов.

Истината е, че всички трябва да се учим как се работи с еврофондовете, коментира пък премиерът Сергей Станишев в Брюксел, където участва в срещата на Европейския съвет. За скандалите по САПАРД той отново подчерта, че правителството има много ясен план за действие, и отбеляза, че като цяло, въпреки несъвършенствата, системите и механизмите работят.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.