1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутати: Гърция ни третира като офшорна зона

Депутати: Гърция ни третира като офшорна зона

Стокообменът между България Гърция през миналата година е бил за почти 3 млрд. евро

"Авансовият данък от 26%, който Гърция иска да въведе за всички сделки от Ирландия, Кипър и България нарушава 6 от основните принципи на Договора за функционирането на Европейския съюз". Такава е позицията на българското финансово министерство, изразена на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

Стокообменът между България Гърция през миналата година е бил за почти 3 млрд. евро. След електроенергията, най-много изнасяме пшеница, Слънчогледово, шафраново или памучно масло, суров или не обработен тютюн, извара или сирене, месо и дърва. На земеделските стоки се падат почти 15% от общия износ към Гърция. На заседанието на Комисията по бюджет и финанси, представителите на правителството настояваха за активна дипломация и процедури през Европейската комисия, но депутати от почти всички партии се обявиха за въвеждането на реципрочни мерки от страна на България.  

Народните представители от Комисията по бюджет и финанси настояха лично премиерът Бойко Борисов да се включи в решаването на казуса, защото въвеждането на данъка ще означава българският бизнес да загуби около 800 млн. евро.

Автор: Ангел Трайков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.