1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутати от коалицията: ”Брюксел си пише точки на гърба на фермерите”

Депутати от коалицията: ”Брюксел си пише точки на гърба на фермерите”

Отрязаха ни заради корупция - фирми фантоми теглят европарите

 

 

Изборите, които предстоят в Брюксел догодина, глътнаха парите за фермерите. Това заявиха депутати по време на парламентарната комисия по земеделие. Според тях решението да бъдат отрязани субсидиите по САПАРД било чисто политическо. Това обаче не означава, че не сме го предизвикали с глупави изказвания и поведение, коментира бившият зеемделски министър Венцислав Върбанов, който сега е депутат от БНС. Колегите му Пламен Моллов (НДСВ) и Стоян Проданов (Коалиция за България) бяха на подобно мнение. Според тях сегашните европолитици показват мускули, за да уверят електората, че харчат правилно парите на данъкоплатците от страните членки. Бившият земеделски министър Нихат Кабил, който сега е депутат от ДПС, пък заяви, че България в Евросъюза е станала нарицателно за корупция. Според него ще се докаже, че несправедливо ни е лепнат този етикет, но това няма да промени нещата. Фермерите ще откажат да кандидатстват за европейски пари, категорични са повечето депутати от земеделската комисия.

На противоположното мнение са сините депутати. Корупционните практики са причина за спирането на парите по САПАРД, твърди Евдокия Манева. Според Яне Янев пък 10% от одобрените проекти са на роднини и съдружници на лидери на парламентарни партии, министри, зам.-министри и висши държавни чиновници. 26% от фирмите, одобрени за финансиране по предприсъединителната програма, били създадени единствено за да усвоят пари от нея. 15 на сто от тези фирми получили одобрение за финансиране още преди съществуването им да е отразено в Държавен вестник, твърди Янев.

В момента са спрени 273 млн. лв. за 597 проекта, съобщи шефът на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев. Четири са мерките, по които не са замразени плащанията. Първата се отнася до проекти, свързани с вино, плодове, зеленчуци и рибарство. Другите мерки са съответно за развиване на алтернативен бизнес в селата, модернизация на стопанствата и изграждане на тържища за земеделска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.