1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите гласуваха тежки наказания за жестокост към животни

Депутатите гласуваха тежки наказания за жестокост към животни

До 3 години затвор ще се дава за стопани на животни, които ухапят тежко човек

Всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, ще се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 10 000 лева. До 3 години затвор ще се дава за стопани на животни, които ухапят тежко човек. Това решиха депутатите с приемането на промените на второ четене на Наказателния кодекс, предаде Агенция “Фокус”.

Това наказание се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве.

Депутатите приеха предложението на Четин Казак (ДПС) за редакционна поправка, с която се регламентира санкцията да се отнася както към организаторите така и към участниците. Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет до петдесет хиляди лева, когато деянието е извършено повторно, извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях.

Същото е наказанието и когато на боевете присъствт малолетни или непълнолетни, когато боевете се заснемат с цел разпространение, както и за онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.