1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите гласуваха тежки наказания за жестокост към животни

Депутатите гласуваха тежки наказания за жестокост към животни

До 3 години затвор ще се дава за стопани на животни, които ухапят тежко човек

Всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, ще се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 10 000 лева. До 3 години затвор ще се дава за стопани на животни, които ухапят тежко човек. Това решиха депутатите с приемането на промените на второ четене на Наказателния кодекс, предаде Агенция “Фокус”.

Това наказание се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве.

Депутатите приеха предложението на Четин Казак (ДПС) за редакционна поправка, с която се регламентира санкцията да се отнася както към организаторите така и към участниците. Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет до петдесет хиляди лева, когато деянието е извършено повторно, извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях.

Същото е наказанието и когато на боевете присъствт малолетни или непълнолетни, когато боевете се заснемат с цел разпространение, както и за онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

Не знам дали кучетата изядоха хората или хората кучетата, за мен тук има един фалшив хуманизъм, каза при обсъждането на текстовете народният представител от Коалиция за България (КБ) Любен Корнезов. Той попита защо не бъде забранен и боят между хората, с мотив, че при тях може да има смъртни случаи или тежки случаи. Занимаваме се с мъртви текстове, за да умием съвестта си, каза Корнезов.

Мая Манолова (КБ) посочи, че насилието над животни обикновено се изражда в насилие над хора. Това е един мръсен бизнес, в който се въртят мръсни пари, а това трябва да се пресече, единственият начин това да стане е с вкарване на норма в Наказателния кодекс, каза Манолова.  По думите й не може да се прави аналогия със спорта, в който има правила.

Манолова заяви, че страната ни е първа по брой изоставени животни и затова предложи с превантивна цел изоставянето на животни да се третира като углавно престъпление.

Според Четин Казак от ДПС това е крайно решение, за което все още не сме готови.

Депутатите гласуваха още наказания за хората, проявили жестокост към гръбначно животно, причинили му противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Санкцията е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до до пет хиляди лева. Ако това стане на публично място или в присъствие на малолетни или непълнолетни, извършителят се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и сглоба до пет хиляди лева, записаха депутатите в НК.

Ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.