1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите започнаха работа с първо четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Депутатите започнаха работа с първо четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Предлага се усъвършенстване на правния режим

Със законопроекта се предлага усъвършенстване на правния режим относно разпределение на ползването на земеделските земи. Предвижда се също така сключването на споразумение за ползване на земеделските земи да се ръководи от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция „Земеделие”. В състава на комисията се включват освен представителите на местната власт и представители на областната дирекция „Земеделие”. По този начин се цели дейността по сключването на споразумението за ползване, както и при липса на споразумение, да се извършва преимуществено с участие на служители на структурите на Министерството на земеделието и храните. Мотивите са: информацията за собствениците и ползвателите на земеделските земи се намира в общинските служби по земеделие; създава се по-голяма възможност за вземане на правилни оперативни решения при разпределение на ползването. Оптимизират се и сроковете за сключване на споразуменията, като се съобразяват с агротехническите такива.

Проектът предвижда и възстановяване на компетентността на областните управители да издават актове за държавна собственост върху застроени и прилежащи площи и за свободните от застрояване парцели от бившите стопански дворове на прекратените селскостопански организации.

С връщането на компетентността на областните управители да издават актовете за държавна собственост се избягва необходимостта от реорганизация и така се създават условия за по-добра динамика на процедурите за придобиване на собственост върху застроени и прилежащи площи в стопанските дворове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.