1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десислава Танева: Новият Закон за храните ще доведе до по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя

Десислава Танева: Новият Закон за храните ще доведе до по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя

Снимка:

За първи път на територията на страната ще бъде регламентирана онлайн търговията

Новият Закон за храните ще доведе до по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя за храните, които консумира и се предлагат на пазара. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на основните моменти в новия Закон за храните. Тя подчерта, че Законът прилага структурата на Европейското законодателство в областта на храните. „Въвеждат се правила в области, които досега не бяха регламентирани и бяха бели петна в областта на законодателството“, допълни министър Танева. По думите и, за първи път на територията на страната ще бъде регламентирана онлайн търговията, пускането на пазара на хранителни добавки и как ще се предлага месото в хранителните обекти. „Регламентираме изискванията и за транспортните средства, които превозват храни. Ще бъде създаден Национален съвет по храните, с присъствието на всички браншови организации в хранителната верига, като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност. В този специален закон са регламентирани и функциите на браншовите организации на индустрията“, обясни Десислава Танева.

Министър Танева изтъкна, че са разработени нови правила относно санкциите и наказанията за нарушения. „Увеличението е от два до осем пъти за различните видове наказания. Тяхната роля е превантивна, защото и най-добрият закон не би постигнал целите си ако не бъде прилаган съгласно неговата философия“, категорична бе тя.

По думите на д-р Илиян Костов, в новия Закон за храните за първи път се разписват изискванията при търговия с храни от разстояние. „За първи път въвеждаме понятието доставчик на услуги. Това са всички интернет сайтове, които и в момента предлагат доставка на храни по интернет“, обясни д-р Костов. Той допълни, че всички онлайн търговци на храни ще подлежат на регистрация от Областите дирекции по безопасност на храните.

За да могат потребителите да направят своя информиран избор, в новия закон са разписани изискванията към предлагането на охладено, предварително неопаковано месо, обясни д-р Костов. Той подчерта, че при предлагане на такова месо в обекти за търговия на дребно, то трябва да се поставя на отделен щанд, със задължително предоставяне на информация за вида на месото с изрично посочване на понятието „охладено”, страна или място на произход, дата на месодобив и срок на годност. Предвидено е транспортирането на храни от животински произход, хляб и хлебни изделия да се извършва само с регистрирани от БАБХ транспортни средства обозначени със съответния стикер.

Изпълнителният директор на БАБХ, д-р Дамян Илиев каза, че към момента се извършват засилени проверки на храни, които традиционно се консумират на великденската трапеза. „Засилен е контролът в магазини, предприятия, контролът по пътищата на транспортните средства, които превозват животни също е засилен. Работим изключително добре с полицията", подчерта д-р Илиев. "Имаме констатирани нарушения. Последно хванахме 300 агнета, които бяха транспортирани незаконно. Хващаме и едри преживни животни, които за нас сега са особена опасност във връзка със заболяването Заразен нодуларен дерматит, което наистина застрашава бизнеса", коментира д-р Дамян Илиев.

Десислава Танева обясни, че от днес новият Закон за храните е качен на сайта на Министерство на земеделието и храните за обществено обсъждане. Тя поздрави експертите на МЗХ представителите на хранителната индустрия за съвместната работа, продължила повече от една година.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, министър Танева изтъкна, че българските продукти са най-добрият избор за всеки един християнски празник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.