Десислава Танева: Отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит

За първи път Комисията изменя правна регулация по искане на България

„По предложение на България отпадат ограниченията за търговия на мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит. Решението е на Постоянния комитет по растения, животни и фуражи в Европейската комисия, като за първи път Комисията изменя правна регулация по искане на България.“ Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред земеделски производители в град Габрово. Тя беше на посещение в Габрово, където  се проведе 11-тото изложение от кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. Тя допълни, че решението е изключително важно за страната ни, защото с него се намаляват косвените загуби на фермерите от заболяването. „Търговията вече е свободна, включително се освободи и търговията с живи животни, като при нея има една малка специфика. След преговори, успяхме да убедим европейските власти, страната ни да се раздели на две зони“, уточни министър Танева. По думите й Зона 1 включва 10 области, в които никога не е влизало заболяването, но има извършена поголовна ваксинация. Останалите области влизат в Зона 2, като при тях отново е допустима търговията с живи животни, след съответното разрешение на страната, която ги приема. За страничните животински продукти, добити от животни, отглеждани в Зона 1 режимът също се облекчава. „Независимо от разделението на зони, решението е важно, защото вече месните продукти са напълно разрешени за търговия в ЕС и трети страни“, допълни министърът.

Десислава Танева посочи, че област Габрово се характеризира със сравнително висок дял на постоянно затревените площи от използваната земеделска площ – около 51%, което благоприятства пасищното животновъдство. „Ръст има в животновъдството, като най-голям е той при биволовъдството. Завишени показатели има и при трайните насаждения - орехи, лешници и сливи“, каза още министърът.

След среща с кмета на Габрово Таня Христова, Десислава Танева съобщи, че предстоят нормативни промени по отношение на контрола върху стопанисването на частните гори. Тя уточни, че в районите на Габрово и Велико Търново има най-голяма концентрация на частни  горски имоти. Върху тях най-често се извършват най-големите нарушения, като това са предимно нерегламентираните голи сечи. Тя допълни, че предстои ограничаване на времето, в което може да се извършва сеч в частните територии. „Надявам се промените, които ще се направят в тази посока да доведат до ефективен резултат", заяви Танева.

Mинистърът посети изложението „Подкрепяме българското“, на което около 30 производители от областта представят млечни и месни продукти, билки, зеленчуци, плодове, сокове, хлебни изделия и др.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.