1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десислава Танева: Правим работна група за Националния стратегически план

Десислава Танева: Правим работна група за Националния стратегически план

За първи път заседава земеделската комисия начело с новия председател Мария Белова

Министър Десислава Танева отговаряше по време на блиц-контрол. По време на заседание на земеделската комисия към НС Десислава Танева заяви, че в най-кратък срок, може би до месец юли да бъде сформирана работна група в министерството на политическо и ръководно ниво. Тя каза това в отговор на депутатски въпрос. Целта е тази група да води, както преговорния процес, така и всички процедури, които следва да се изпълнят, за да се стигне до подготовката на стратегическия план. Предстоят дебати със заинтересованата земеделска общност. Министър Танева покани и всички депутати от Комисията също да участват.

Етапът на подготовка все още е начален, каза Танева. Към момента е изготвен само първия анализ от Института по аграрна икономика. По думите на Танева целият процес трябва да бъде максимално публичен и обяснен пред земеделските организации. В този процес ще бъде включен и говорител на Постоянното представителство в Брюксел. Танева даде информация, че земеделската общност у нас не е достатъчно информирана за това, което се случва в Брюксел. По думите й не е усилие този човек да присъства веднъж месечно на работните групи и да дава информация.

Танева коментира и новата ОСП като рамка. Тя заяви, че новата политика е много по-добра от настоящата. У нас ясно се виждат плюсовете от прилагането на отделните мерки. Министърът каза, че ако България направи добре стратегическия си план това гарантира много по-ефективно разходване на средствата.

Министър Танева коментира и бюджета за биопроизводство. Една от важните задачи е свързана с одита, който страната ни в края на годината. Трябва да бъде изпълнен екшън плана, който и ресорният заместник Чавдар Маринов коментира по-рано пред АгроТВ. Вече се тества и регистърът на биологичните производители. Министър Танева съобщи бюджета по Мярка 11 „Биологично производство" - тя е над минус 3 млн. евро или иначе казано нула, каза Танева. В момента се прави анализ за прилагането на мерките, включително и по индикаторите, става ясно, че има остатъчен бюджет. След нотификация от ЕК ще бъдат прехвърлени средства към биопроизводителите по нови мерки. Дефицитът обаче няма да бъде покрит.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.