1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Девет пъти по-малко пари за Монтанско

Девет пъти по-малко пари за Монтанско

 

Секторният анализ на инвестициите в селските стопанства трябва да се разглежда заедно с анализа на географското разпределение на помощта по програмата САПАРД, според шестте района за планиране у нас, твърдят икономическите експерти. Данните от техния анализ станаха обществено достояние неотдавна и заслужават внимание от страна на управляващите, защото дава реално основание за пренареждане на някои приоритети и преосмисляне ударенията при разработване на бъдещите програми за развитието на селскостопанското производство в Монтанско.

И така анализът показва, че най-голям е броят на одобрените и изплатените проекти и най-висок е общият обществен разход по марката "Инвестиции в земеделските стопанства" в Североизточния район за планиране с център Варна - 35,13 процента. Най-ниски са тези показатели в Северозападния район с център Видин - 4,11 на сто. Със средна стойност от 237,8 лева е един одобрен проект за страната, докато средният размер на един одобрен и изплатен проект е най-висок в Северозападния район - 338,41 лева. Данните дават основание за извод, че най-широко е прилагана мярката в Добруджа, Лудогорието, Тракия и Приморието - където се произвеждат предимно зърнени и маслодайни култури, отглеждането на които изисква уедрени равнинни производствени площи и мощна земеделска техника.

Незадоволителен е броят на инвестициите на одобрените и изплатените средства в Северозападния район, но пък тук - в Монтанско, Врачанско и Видинско, е най-висок средният размер на една изплатена инвестиция. Това показва, че в нашия район са насочени интересите на малко на брой, но сравнително по-едри инвеститори./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.