1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ "Земеделие" дава 1500 лв. за гледане на щраус

ДФ "Земеделие" дава 1500 лв. за гледане на щраус


1500 лв. отпуска ДФ "Земеделие" за покупка на щраус. 15 млн. лв. са заделени за щраусовъдите в рамките на инвестиционната програма "Животновъдство", съобщи Ализан Яхова, зам. изпълнителен директор на фонда. Яхова уточни, че още няма кандидати с проекти. Сумите са предвидени за купуване на птици, инвестиране в техника, купуване, построяване и реконструкция на помещения за отглеждане на щраусите. Животните трябва да са до 6-месечна възраст. Изискването е за купуване на най-малко 10 щрауса. Срокът за издължаване е 32 месеца, като от тях първите 8 са гратисен период, през който се плаща само лихва. Кредитът се осъществява пряко от фонда при 6% годишна лихва. Когато е свързан и с ново строителство, заемът минава чрез рефинансиране на търговска банка с 9% годишна лихва.

За 2004 г. е бил кредитиран само един проект за купуване на 11 щрауса на стойност 13 150 лева. Фермерът бил от Видинско и предсрочно си е погасил кредита.

В България има 8 големи ферми, в които се гледат по 50-200 щрауса. Щраусовъдите от регионалните програми в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар получават облекчения като капиталова субсидия. Сумата е определен процент от кредита, като в Северозападна е 14%, а в Родопите и Странджа Сакар е 20%. Тези кредити са безлихвени и се поемат от фонда.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.