1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ "Земеделие" изплати 737 667 лева на стопаните в Русенско

ДФ "Земеделие" изплати 737 667 лева на стопаните в Русенско

 

737 667 лева субсидии за подпомагане на пролетниците е отпусна на земеделците в Русе Държавен фонд “Земеделие”. Това съобщи регионалният директор на фонда Шейнур Еюб. Производителите на слънчоглед в региона получиха 571 146 лева, а 166 521 лева са дадени на селските стопани, отглеждащи царевица.

Както се прогнозираше, засетите количества царевица са значително по - малки от фигуриращите в заявките на производителите намерения. Субсидия е отпусната за 401 961 дка слънчоглед, при предварително заявени над 513 000. Подпомогната е сеитбата на 118 943 дка царевица - с 31 000 по - малко, отколкото в заявките. Една трета от мераклиите за лесни държавни пари са отпаднали - от 519 заявителя са одобрени 334. Според Шейнур Еюб, не са констатирани опити за злоупотреби. "Имаше такива, които не успяха да засеят и съответно не поискаха субсидия. Никой обаче не се е опитвал да ни излъже.", коментира той.

Както АГРО.БГ вече писа, от тази седмица до 25 юли фондът възобновява приемането на проекти по три мерки по програма САПАРД: мярка 1.1 – "Инвестиции в земеделски стопанства", но само в сектор "Мляко и млекопроизводство", мярка 1.2 - "Подобряване преработването и маркетинга на селскостопански и рибни продукти" и мярка 2.1 – "Развитие и диверсификация на икономическите дейности, създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи", касаеща възможностите за алтернативен бизнес - селски туризъм, пчеларство, бубарство и др. Продължават да се приемат проекти за създаване на организации на производители и лесовъдство, залесяване на земеделски земи и инвестиции в горски стопанства. До 20 юли се приемат документи за фермерите с над 10 животни, които желаят да получат субсидии за произведено качествено краве, овче и козе мляко.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.