1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ „Земеделие” възстановява приемането на проекти по инвестиционна програма „Животновъдство”

ДФ „Земеделие” възстановява приемането на проекти по инвестиционна програма „Животновъдство”

 

ДФ "Земеделие" възстановява приемането, разглеждането и одобряването на проекти по инвестиционна програма "Животновъдство", насочени към развитие на млекопроизводство, реши Управителният съвет на ДФ "Земеделие".
С решение на Управителния съвет трите инвестиционни програми на ДФЗ временно бяха затворени до получаване на становище от Европейската комисия, относно допустимостта на Фонда да одобрява инвестиционни проекти за периода 2007-2009 г. Предвидени са кредити и за останалите две национални програми, свързани с развитието на растениевъдството и селскос¬топанската техника. Засега обаче, инвестиционни проекти ще се приемат само по програма "Животновъдство", в направленията, насочени към развитие на сектор "Мляко", който е приоритетен както за страната, така и за Европейския съюз.Свободният лимит от план-сметката за 2007г. за инвестиционно кредитиране е в размер на 10 362 521 лв.

ДФ "Земеделие" прилага националната програма за подпомагане на инвестиционния процес в животновъдството. Чрез нея земеделските производители могат да увеличат инвестициите в стопанството си, да създават животновъдни ферми, да закупуват племенни животни, както и развиват производството на качествена животновъдна продукция за пазара. Средствата по програмата могат да се използват за купуване на племенни и продуктивни животни - бременни юници, крави, малакини, биволици, овце майки, шилета, дзвизки, както и за разплодни кози. Инвестицията може да се използва и за закупуване на машини и съоръжения за оборудване при отглеждане на животните, за ново строителство, както и за купуване и възстановяване на селскостопански постройки и пунктове за мляко.

Чрез рефинансиране на Търговските банки, които имат сключен договор с ДФЗ се подпомагат проекти както за ново строителство и реконструкция на селскостопански постройки за отглеждане на животни, така и за млекосъбирателни пунктове. За проектите, които се кредитират пряко от ДФ "Земеделие", могат да се предлагат всички допустими от действащото законодателство обезпечения, като се предпочитат жилищни недвижими имоти.

Обезпечаването на кредитите по проекти, рефинансирани от ДФЗ чрез Търговската банка се извършва с активи, приемливи по вид и стойност от банката. Размерът на годишния лихвен процент по кредитите е 6% при пряко кредитиране от ДФ "Земеделие" и 9% при рефинансиране чрез Търговски банки.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.