1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ преведе близо 90 млн. лева на земеделските стопани за намален акциз върху газьола

ДФЗ преведе близо 90 млн. лева на земеделските стопани за намален акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе първи транш в размер на близо 90 млн. лв. (89 534 476,97 лв.) на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Изплатените средства представляват 90,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част ще бъде изплатена на фермерите с втори транш в началото на 2023 г.

Бюджетът за 2022 г. по схемата, по която ще бъдат възстановени разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2021 г., е 100 млн. лв. при ставка от 0,41 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.