1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ„Земеделие” предоставя 9 млн. лв. за субсидии по пет финансови линии

ДФ„Земеделие” предоставя 9 млн. лв. за субсидии по пет финансови линии

В срок от три работни дни, след получаване на досиетата и одобрените заявки, ще превежда сумата по банковата сметка на земеделския производител

 

Държавен фонд "Земеделие" предоставя 9 млн. лв. за субсидии по пет финансови линии, реши на редовното си заседание Управителният съвет на Фонда. Всичките линии са включени в списъка с държавни помощи, предоставен в Европейската комисия.

За подпомагане изхранването на животните и птиците от Националния генофонд и контролираната част на популацията, държавната помощ е в размер на 7 млн. лв. От тях 3 973 316 лв. са предвидени за изхранването на животни и птици от Националния генофон, а за същите от земеделските институти се разпределят 484 256 лв. За подпомагане на контролираната част на популацията се предоставят 2 532 104 лв., а за животните и птиците от същата част, но във фермите на земеделските институти са предвидени 10 324 лв. Финансовата линия стартира от 15-ти юни и приключва на 15-ти октомври тази година, като ще се признават разходни документи от 1 април 2007 г. Благодарение на подпомагането, което бе осъществено през предходните години, контролираната част на популацията се е увеличила с 20 %, сочат данните на дирекция "Аграрно развитие" в земеделското министерство.

Целевата субсидия се предоставя за закупуване на фураж. Кандидатите за подпомагане трябва бъдат включени в актуализирани списъци, които се изготвят от Развъдните асоциации или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

По целева субсидия за подпомагане на земеделските производители за закупуване на посевен материал от картофи за семепроизводство и консумация, за тази година се предоставя финансов ресурс от 1 300 000 лв. За закупуване на посевен материал за семепроизводство са предвидени 160 лв. на дка, а за закупуване на посевен материал за консумация – по 66 лв.на дка. Документи за подпомагане ще се приемат в областните поделения на ДФЗ от 15 юни до 31 август, като субсидията ще се изплаща до 30 октомври срещу фактури от началото на 2007 г.

Субсидия от 0,40 лв. за кг. ще получат земеделските производители за произведен и продаден качествен пчелен мед. Общо по финансовата линия е заделен бюджет от 300 000 лв. Произведеното количество трябва да е продадено на преработвателно предприятие, регистрирано по Закона за храните. Предприятието от своя страна трябва да предостави удостоверение с посочен номер и дата на партидата, както и копие от извършено изследване от акредитирана лаборатория. Това ограничение се налага от факта, че след 01.03.2007 г. въз основа на Заповед на Генералния директор на НВМС, органите на ДВСК преустановиха издаването на ветеринарни документи за годност и произход при движение на храни и продукти, както в страната, така и в Общността. За целите на мониторинга всяко предприятие само взема проби и ги изпраща за анализ в лаборатории. Единствено за целите на официалния контрол, органите на ДВСК изпращат проби за изследване с Акт за вземане на проба.

Финансовата линия е продължение на политиката на подпомагане на сектора и цели стимулиране производството на безвредна и качествена суровина. Документи се приемат в областните поделения на ДФЗ от 15 юни до изчерпване на ресурса.

Производителите на ориз ще получат по 10 лв. на дка. субсидия за ползване на поливна вода. По този начин фонд "Земеделие" ще поеме 20 % от разходите им. По финансовата линия, която стартира от 15 юни до 31 август, е предвиден бюджет от 200 000 лв.

Финансовият ресурс за производството и продажбата на неомаганен памук за отбрано и първо качество през 2007 г. е в размер на 300 000 лв. Памукопроизводителите ще получат държавна помощ от 0,30 лв. за кг., но не за повече от 100 кг. на дка. Документи се приемат също в периода 15 юни – 31 август.

По сключените договори с кандидатите за подпомагане, областното поделение на ДФЗ в срок от три работни дни, след получаване на досиетата и одобрените заявки, ще превежда сумата по банковата сметка на земеделския производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.