1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Димитър Греков e предложен за министър на земеделието и храните

Димитър Греков e предложен за министър на земеделието и храните

Снимка:

Той е професор и доктор на селскостопанските науки като в момента е втори мандат (2011-2015 г.) ректор

Почти до последния момент на обявяването на кандидатурите, за министър на земеделието и храните се сочеше проф. Светлана Бъчварова, ръководител на комисията по селско стопанство в БСП и бивш зам.-министър във ведомството. Но за поста в крайна сметка официално беше номиниран ректорът на Аграрния университет в Пловдив Димитър Греков.

Той е професор и доктор на селскостопанските науки като в момента е втори мандат (2011-2015 г.) ректор. Досега Димитър Греков беше и заместник-председател на Бизнес-научния съвет към Министерството на земеделието и храните. Това е структура, създадена от служебния министър Иван Станков и основната й цел беше да подготви до края на май обща стратегия за развитие на земеделието до 2020 година.

Греков преподава в университета "Животновъдство", "Бубарство" и "Въведение в аграрните науки". Научните му интереси, според сайта на учебното заведение, са в областта на черничевата копринена пеперуда както и в областите Селекция и технология.

Двамата със служебния министър, който преди това беше ректор на Тракийския университет в Стара загора, се познават отдавна. При назначаването на Иван Станков в служебното правителство, потърсен за коментар, Греков казва пред медиите: "Проф. Иван Станков е превъзходен специалист в областта на животновъдството и много добър управленец. Двамата с него сме ректори втори мандат и се познаваме от години".

Димитър Греков е роден в град Любимец, Хасковско, женен е и има две дъщери. Получил е висшето си образования в Аграрния университет в Пловдив и работи в него повече от 26 години. Има над 120 научни и научнопопулярни публикации, някои от които в чужбина. Съставител е на 5 учебни помагала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.