1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Димитър Тадаръков очаква след проверката на ЕК да бъде преразгледано решението за спрените средства по САПАРД

Димитър Тадаръков очаква след проверката на ЕК да бъде преразгледано решението за спрените средства по САПАРД

За първи път одит ще правят 8 европейски експерти

 

Очакваме, че след проверката на Европейската комисия  ще са налице основания за преразглеждане на решението за спиране на средствата по мерки 1 и 2 по програма САПАРД. Това заяви на пресконференция в Държавен фонд "Земеделие"  изпълнителният директор на фонда Димитър Тадаръков. Той обясни, че от понеделник, 26 май, започва одитната мисия на ЕК по изпълнението на предприсъединителната програма у нас. За първи път одит ще правят 8 европейски експерти. Те ще инспектират агенция САПАРД, Министерството на финансите, ще правят изненадващи проверки и на регионални офиси на агенция САПАРД.

Проверката ще продължи цяла седмица. Тадаръков каза, че се надява след нея да станело ясно, че България не нарушава европейските регламенти за усвояване на средства.

Изпълнителният директор на ДФЗ припомни, че до момента са блокирани 49 проекта по програмата на стойност 80 млн. лева. След направена проверка от МВР и съдебната власт по изпълнението на 15 договора от времето, когато начело на фонда бе Асен Друмев, станало ясно, че няма нанесени щети от Агенция САПАРД при усвояване на евросредства. "Бях обвинен, че станах адвокат на Асен Друмев. Аз се радвам, че се намесих в разрешаването на случая, защото ако не го бях направил, щяха да се водят разследвания и досега", каза Димитър Тадаръков.

Той съобщи, че до 20 май по програма САПАРД са реализирани  1931 проекта, изплатени са субсидии на стойност 659 млн.лева. До края на 2008 г. остават за усвояване 40 % от целия финансов ресурс по програма САПАРД у нас – става дума за 458 млн. лева.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.