1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Димитровден е

Димитровден е

Реколтата вече е прибрана

Днес Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви. Народът ни от стари времена празнува Димитровден и го свързва с много традиции и обичаи.

У нас митрополитските катедрални храмове в градовете Видин и Сливен носят името на светеца и той е приет за техен покровител. Катедралата „Св.Димитър” във Видин е вторият по големина храм в България след „Св. Александър Невски” в столицата.

Освен в църковния, този празник заема важно място и в народния календар. В живота на българина и неговата целогодишна трудова дейност Димитровден е особено почитан празник. Това е така, защото в цялата балканска историко-етнографска област годината се дели на два основни сезона – зимен и летен. Това деление се осъществява от двойката празници Димитровден и Гергьовден. Народната пословица гласи: „Св.Димитър носи зимата, а Св. Георги – лятото”. Едно предание представя двамата светци като братя-близнаци. Свети Димитър е първородният и е господар на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Дойде ли Димитровден, идва и снегът!”, казват българите. Затова до този ден стопаните трябва да са прибрали реколтата на сухо под стрехите и да са подредили дървата за огрев.

Обикновено казват, че хората, които до този ден са били хора на „наемния труд”, сменят своите работодатели.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.