1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дискусията за реформите на ОСП е в задънена улица

Дискусията за реформите на ОСП е в задънена улица

В областта на земеделието има все още много нерешени проблеми

До края на румънското европредседателство европейските министри на земеделието няма да стигнат до единно решение за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Това заяви в Букурещ румънският агроминистър след края на неформалната среща на Аграрния съвет.

На 18 юни Съветът ще заседава за последен път за първото полугодие. Тогава министърът ще представи доклад за постигнатия напредък, преди на 1 юли Финландия да застане начело на Европейския съюз.

Комисар Фил Хоган изрази съжаление за решението на Румъния, но посочи и различните притеснения от страна на земеделските министри. На първо място те настояват да има яснота за новата финансова рамка до 2027 година, от която зависят и сумите за селското стопанство. Такава яснота обаче ще има най-рано през октомври, след срещата на върха на държавните и правителствени ръководители.

В областта на земеделието има все още много нерешени проблеми. Сред тях са намаляването на бюрокрацията, премахването на доброволните обвързани плащания, както и таванът на директните плащания.

Идеята на румънското председателство беше до края на месеца да има обща позиция за реформите на ОСП. Против се изказаха различни страни сред които Испания и Австрия. Те смятат, че такава позиция може да има едва в края на тази, или в началото на следващата година. На 1 януари щафетата преминава в ръцете на Хърватия, през второто полугодие на 2020-та наред е Германия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.