1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможни ли са компромиси в новия състав на Аграрната комисия в Европейския парламент?

Възможни ли са компромиси в новия състав на Аграрната комисия в Европейския парламент?

Наблюдатели очакват новите членове да отхвърлят досегашните решения относно Общата селскостопанска политика

Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че големите партии губят подкрепа. В новия състав, съответно и в Аграрната комисия, влизат повече депутати от групите на либералите, Зелените и крайно десните партии. Търсенето на компромиси и решения ще става все по-трудно. Какво да очакваме? - анализ на австрийски експерти.

Досега разпределението на местата в Аграрната комисия беше сравнително ясно. С най-голямо влияние бяха Християндемократите и Социалдемократите, а Зелените непрекъснато настояваха за повече екологични мерки, но рядко успяваха да наложат вижданията си срещу гласовете на мнозинството. Подобна беше и позицията на либералите с техните искания за модерни технологии в селското стопанство. В каква посока ще тръгнат нещата след последните избори все още не е ясно.

Въпреки че вкарват повече представители в комисията, либералите, Зелените и десните едва ли ще застанат на една и съща страна. Много е вероятно търсенето на работещи решения да стане по-трудно, тъй като големите партии са вече с по-слаби позиции. В Европейския парламент никога не е имало твърди коалиции и за всеки законодателен акт се търсеха нови мнозинства. Така ще бъде и през следващия мандат, с тази разлика, че с нарастващия брой малки партии, намирането на временни съюзи между различни групи ще става все по-трудно.

Наблюдатели очакват новите членове на Аграрната комисия да отхвърлят досегашните решения на Парламента относно Общата селскостопанска политика. Набралите самочувствие от доброто си представяне Зелени най-вероятно ще искат да поставят нови акценти, обвързвайки субсидиите с още повече екологични изисквания. Те ще настояват за алтернативи на аграрната индустрия. Либералите, които зад гърба си имат френския президент Макрон, ще се борят за запазване на директните плащания, но застават твърдо зад исканията за ограничаване на препаратите и изкуствените торове. Разноликите десни партии пък ще изведат на преден план националните интереси на своите страни, например подкрепата за местното производство чрез обвързани плащания.

Първият тест за готовността за компромиси е изборът на нов представител на Европейската комисия. Християндемократите с техните общо 24 процента настояват това да бъде Манфред Вебер. Социалдемократите биха го подкрепили, ако той обещае повече мерки за опазването на климата. Зелените искат драстични промени в селскостопанската политика, а либералите застават зад датската народна представителка Маргрете Вестагер, която досега беше комисарка за конкуренцията. Парламентът ще се конституира на юли. (aiz)

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.