1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дюните отново ще станат част от плажовете

Дюните отново ще станат част от плажовете

Това е една от промените в Закона за Черноморското крайбрежие

След тригодишно прекъсване дюните отново ще станат част от плажовете. Така вече няма да може да се променя тяхното предназначение, да се трансформират в земеделски земи, да се разпродават и застрояват. Това е една от промените в Закона за Черноморското крайбрежие, чието обществено обсъждане се състоя днес, съобщи БТА

Т. нар. зони за свободно разполагане, където няма чадъри и шезлонги, ще са в охраняемата част на плажа, ще трябва да са равностойни като достъп до морето и ясно обозначени, гласят промените.

Заради многото отрицателни реакции министерството се е отказало от идеята за диференциация на плажовете  – пред детски лагери, пред ваканционни комплекси, извън населени места, пред общински центрове, поясни зам.-министър Екатерина Захариева. Тя увери, че първоначалната идея не е била да се създадат "плажове за богати", а да се диференцират услугите според нуждите на туристите.

Облекчаване и съкращаване на процедурата за предоставяне на концесии за морски плажове е една от целите на промените, увериха представители на министерството. Например, концесионният договор ще влиза в сила два месеца след подписването му, а не от следващата година, както е сега.

Представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове изразиха безпокойство от  предвиденото с измененията намаляване на търговските площи на плажовете, заедно с увеличаването на концесионните възнаграждения и налагането на ДДС. Това по думите им ще оскъпи услугите за крайните потребители. Зам.-министър Захариева увери, че измененията няма да засегнат вече сключени концесионни договори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.