1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес и утре нивата на реките ще продължат да се понижават

Днес и утре нивата на реките ще продължат да се понижават

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води

Утре около и след обяд на много места ще превали. Количествата ще са от 1-3 л/кв.м в западната и централната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина и до 10-20 л/кв.м в планините, планинските и източните райони. През нощта срещу неделя отново ще превалява - в западната половина от страната от  1-3 л/кв.м, в източната - до 10-12 л/кв.м. В неделя до обяд  е възможно все още  да превалява в източната половина - до 1-3 л/кв.м.

През последното денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са се задържали. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.

В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: отчетени са колебания на речните нива от -16 см (на р. Янтра при с. Каранци) до +2 см (на р. Росица при гр. Севлиево).

Черноморски басейн : отчетени са понижения на речните нива с до -7 см.

Източнобеломорски басейн: отчетени са незначителни повишения на речните нива в поречието на Тунджа с до +3 см. Нивата на останалите наблюдавани реки в басейна са се понижавали с до –66 см (р. Въча, при гр. Девин, м. Забрал).

Западнобеломорски басейн : отчетени са колебания на речните нива от -4 см до +1 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка тенденцията за понижение и задържане на речните нива ще се запази днес и утре. В резултат на остатъчно снеготопене и оттичането на реките към устията им, са възможни несъществени повишения на речните нива на места:

Дунавски басейн: незначителни, краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките Осъм и Янтра.

Черноморски басейн : очаква се речните нива да продължат да се понижават или да се задържат.

Източнобеломорски басейн : възможни са краткотрайни, несъществени повишения на нивата в долните течения на реките Тунджа и Марица, и в горното течение на Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица:

Водните нива в басейна на реката  ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа:

Нивото на реката при Ямбол продължава плавно да се понижава, като по прогноза през следващите дни ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).

Нивото на Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като се очаква да продължи плавно да се понижава, оставайки непосредствено над него.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поради снеготопенето се очакват краткотрайни, незначителни повишения в поречията на реките Места и Струма.

Внимание за водосбора на Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.